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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Uva e Vinho. Para informações adicionais entre em contato com cnpuv.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
25/01/2011 |
Data da última atualização: |
31/08/2012 |
Autoria: |
SPINELLI, F. R.; VANDERLINDE, R.; DUTRA, S. V.; ROANI, C. A.; LEONARDELLI, S.; MARCON, A. R.; CARNIELLI, G. J.; ADAMI, L. |
Título: |
Estudo do cobre e zinco em vinhos Merlot e Cabernet Sauvignon de diferentes regiões produtoras. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, Bento Gonçalves, v. 2, n. 2, p. 68-74, set. 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A determinação de metais em vinhos é de grande importância, visto que, a presença destes em concentrações elevadas, pode causar danos à saúde dos consumidores. O teor de metais em vinhos varia em função do solo, variedade, condições climáticas e ambientais e práticas enológicas. Neste trabalho foram analisados os teores de cobre e zinco, através de espectrometria de absorção atômica, em vinhos microvinificados das variedades Cabernet Sauvignon e Merlot, safras 2007 e 2008, provenientes de diferentes regiões do Rio Grande do Sul (Serra Gaúcha, Campanha e Serra do Sudeste) e os teores destes metais em vinhos comerciais brasileiros, chilenos e argentinos. Todos os valores de cobre e zinco nos vinhos microvinificados permaneceram abaixo dos limites estabelecidos pela OIV e Anvisa. Nos vinhos comerciais, um vinho nacional e dois vinhos chilenos ficaram acima do valor estabelecido pela OIV para cobre, porém abaixo do limite da Anvisa. As médias de zinco nos vinhos comerciais foram inferiores ao valor de referência máximo. |
Palavras-Chave: |
Absorção atômica; Cabernet Sauvignon; Merlot; Rio Grande do Sul. |
Thesagro: |
Análise química; Cobre; Composição química; Enologia; Espectrometria; Metal; Saúde; Vinho; Zinco. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02053naa a2200361 a 4500 001 1874230 005 2012-08-31 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSPINELLI, F. R. 245 $aEstudo do cobre e zinco em vinhos Merlot e Cabernet Sauvignon de diferentes regiões produtoras. 260 $c2010 520 $aA determinação de metais em vinhos é de grande importância, visto que, a presença destes em concentrações elevadas, pode causar danos à saúde dos consumidores. O teor de metais em vinhos varia em função do solo, variedade, condições climáticas e ambientais e práticas enológicas. Neste trabalho foram analisados os teores de cobre e zinco, através de espectrometria de absorção atômica, em vinhos microvinificados das variedades Cabernet Sauvignon e Merlot, safras 2007 e 2008, provenientes de diferentes regiões do Rio Grande do Sul (Serra Gaúcha, Campanha e Serra do Sudeste) e os teores destes metais em vinhos comerciais brasileiros, chilenos e argentinos. Todos os valores de cobre e zinco nos vinhos microvinificados permaneceram abaixo dos limites estabelecidos pela OIV e Anvisa. Nos vinhos comerciais, um vinho nacional e dois vinhos chilenos ficaram acima do valor estabelecido pela OIV para cobre, porém abaixo do limite da Anvisa. As médias de zinco nos vinhos comerciais foram inferiores ao valor de referência máximo. 650 $aAnálise química 650 $aCobre 650 $aComposição química 650 $aEnologia 650 $aEspectrometria 650 $aMetal 650 $aSaúde 650 $aVinho 650 $aZinco 653 $aAbsorção atômica 653 $aCabernet Sauvignon 653 $aMerlot 653 $aRio Grande do Sul 700 1 $aVANDERLINDE, R. 700 1 $aDUTRA, S. V. 700 1 $aROANI, C. A. 700 1 $aLEONARDELLI, S. 700 1 $aMARCON, A. R. 700 1 $aCARNIELLI, G. J. 700 1 $aADAMI, L. 773 $tRevista Brasileira de Viticultura e Enologia, Bento Gonçalves$gv. 2, n. 2, p. 68-74, set. 2010.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
03/09/2020 |
Data da última atualização: |
14/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GONÇALVES, S. M.; GOUVEIA, F. S.; HIDALGO-CHÁVEZ, D. W.; ROSENTHAL, A.; SILVA, J. P. L. da; MELO, N. R. de. |
Afiliação: |
Sheyla M. Goncalves, UFRRJ; Fabiola S. Gouveia, UFRRJ; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; JANINE PASSOS LIMA DA SILVA, CTAA; Nathália R. de Melo, UFF. |
Título: |
Antimicrobial packaging and high hydrostatic pressure: Combined effect in improving the safety of coalho cheese. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology International, 12 p. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1177/1082013220953238 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
First. |
Conteúdo: |
Active cellulose acetate films incorporated with oregano essential oil (antimicrobial film) were previously subjected to high hydrostatic pressure treatment (300?MPa/5?min (FHP1) or 400?MPa/10?min (FHP2)) and investigated for possible changes in their antimicrobial efficiency. In parallel, the efficiency of the antimicrobial films, high hydrostatic pressure (300?MPa/5?min or 400?MPa/10?min), or a combination of antimicrobial film and high hydrostatic pressure, was tested on coalho cheese, experimentally contaminated with Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus, stored for 21 days under refrigeration. Investigations in culture media (agar, brain?heart infusion broth, and micro-atmosphere) detected antimicrobial efficiency for all films, with or without high hydrostatic pressure, against the three bacteria. However, the data indicated that the treatment with 300?MPa/5?min may have impaired the migration of oregano essential oil from FHP1, justifying its lower efficiency in solid medium and brain?heart infusion broth. In cheese samples, the combination of antimicrobial film and 400?MPa/10?min caused greater reductions in counts for the three microorganisms, at zero time throughout the entire coalho cheese storage. Only antimicrobial film or combination (antimicrobial film and high hydrostatic pressure) were able to control microbial multiplication during the 21 days. Therefore, the results confirm that the individual use of high hydrostatic pressure (300?MPa/5?min or 400?MPa/10?min) at the level evaluated can allow bacterial multiplication during storage and that the combination of antimicrobial packaging and high hydrostatic pressure has greater potential to ensure a safer coalho cheese. MenosActive cellulose acetate films incorporated with oregano essential oil (antimicrobial film) were previously subjected to high hydrostatic pressure treatment (300?MPa/5?min (FHP1) or 400?MPa/10?min (FHP2)) and investigated for possible changes in their antimicrobial efficiency. In parallel, the efficiency of the antimicrobial films, high hydrostatic pressure (300?MPa/5?min or 400?MPa/10?min), or a combination of antimicrobial film and high hydrostatic pressure, was tested on coalho cheese, experimentally contaminated with Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus, stored for 21 days under refrigeration. Investigations in culture media (agar, brain?heart infusion broth, and micro-atmosphere) detected antimicrobial efficiency for all films, with or without high hydrostatic pressure, against the three bacteria. However, the data indicated that the treatment with 300?MPa/5?min may have impaired the migration of oregano essential oil from FHP1, justifying its lower efficiency in solid medium and brain?heart infusion broth. In cheese samples, the combination of antimicrobial film and 400?MPa/10?min caused greater reductions in counts for the three microorganisms, at zero time throughout the entire coalho cheese storage. Only antimicrobial film or combination (antimicrobial film and high hydrostatic pressure) were able to control microbial multiplication during the 21 days. Therefore, the results confirm that the individual use of high hydrostatic pressure ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Active packaging; Foodborne pathogens; Non-thermal technology. |
Thesaurus NAL: |
Food safety; Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02578naa a2200265 a 4500 001 2124719 005 2020-10-14 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1177/1082013220953238$2DOI 100 1 $aGONÇALVES, S. M. 245 $aAntimicrobial packaging and high hydrostatic pressure$bCombined effect in improving the safety of coalho cheese.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aFirst. 520 $aActive cellulose acetate films incorporated with oregano essential oil (antimicrobial film) were previously subjected to high hydrostatic pressure treatment (300?MPa/5?min (FHP1) or 400?MPa/10?min (FHP2)) and investigated for possible changes in their antimicrobial efficiency. In parallel, the efficiency of the antimicrobial films, high hydrostatic pressure (300?MPa/5?min or 400?MPa/10?min), or a combination of antimicrobial film and high hydrostatic pressure, was tested on coalho cheese, experimentally contaminated with Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus, stored for 21 days under refrigeration. Investigations in culture media (agar, brain?heart infusion broth, and micro-atmosphere) detected antimicrobial efficiency for all films, with or without high hydrostatic pressure, against the three bacteria. However, the data indicated that the treatment with 300?MPa/5?min may have impaired the migration of oregano essential oil from FHP1, justifying its lower efficiency in solid medium and brain?heart infusion broth. In cheese samples, the combination of antimicrobial film and 400?MPa/10?min caused greater reductions in counts for the three microorganisms, at zero time throughout the entire coalho cheese storage. Only antimicrobial film or combination (antimicrobial film and high hydrostatic pressure) were able to control microbial multiplication during the 21 days. Therefore, the results confirm that the individual use of high hydrostatic pressure (300?MPa/5?min or 400?MPa/10?min) at the level evaluated can allow bacterial multiplication during storage and that the combination of antimicrobial packaging and high hydrostatic pressure has greater potential to ensure a safer coalho cheese. 650 $aFood safety 650 $aFood technology 653 $aActive packaging 653 $aFoodborne pathogens 653 $aNon-thermal technology 700 1 $aGOUVEIA, F. S. 700 1 $aHIDALGO-CHÁVEZ, D. W. 700 1 $aROSENTHAL, A. 700 1 $aSILVA, J. P. L. da 700 1 $aMELO, N. R. de 773 $tFood Science and Technology International, 12 p. 2020.
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